Un diagnostic de cancer schimbă totul. Pentru multe femei tinere, una dintre marile temeri este legată de viitor: „Voi mai putea avea copii după tratament?” Într-un nou episod al podcast-ului, dr. Corina Gică, medic obstetrician-ginecolog cu specializare în reproducerea medicală asistată, explică ce opțiuni există pentru păstrarea fertilității înainte de tratamentele oncologice.
Fertilitatea poate fi afectată de chimioterapie și radioterapie, uneori definitiv. De aceea, pacientele trebuie informate cât mai devreme despre posibilitatea de a-și conserva ovocitele sau embrionii, oferindu-le șansa de a avea copii după încheierea tratamentului. Din păcate, multe femei află prea târziu despre aceste soluții sau sunt descurajate de mituri false. Unul dintre cele mai răspândite este ideea că o sarcină poate „reactiva” cancerul – un lucru infirmat de cercetările medicale recente.
Pentru femeile diagnosticate cu cancer, există mai multe opțiuni pentru prezervarea fertilității. Una dintre cele mai eficiente metode este congelarea ovocitelor sau a embrionilor, mai ales pentru paciente sub 40 de ani. Cu cât o femeie este mai tânără, cu atât are șanse mai mari ca aceste ovocite să fie viabile atunci când va decide să devină mamă. O altă metodă, mai puțin cunoscută, dar utilizată în unele cazuri, este conservarea țesutului ovarian, care poate fi reimplantat după tratament.
În ciuda progreselor din domeniul reproducerii asistate, doar 5-10% dintre pacientele oncologice apelează la prezervarea fertilității. Motivul? Lipsa informațiilor, costurile ridicate și teama de complicații. Dr. Corina Gică ne spune că aceste temeri pot fi combătute printr-o mai bună informare și prin includerea specialiștilor din domeniul fertilității în echipele multidisciplinare care tratează cancerul.
Speranța există, iar medicina oferă soluții reale pentru femeile care își doresc să aibă copii după un diagnostic oncologic. Contează însă ca pacientele să fie informate la timp și să ia deciziile potrivite pentru viitorul lor.
- Dr Gheorghe Peltecu
Multe dintre ele sunt în situația de a putea să spere din nou să devină mame.
- Dr. Corina Gică
Vrem să le creștem șansa să obțină o sarcină, după terminarea tratamentului oncologic, adică ce va face mai departe cu viața de familie, după ce se va termina tratamentul oncologic.
- Dr Gheorghe Peltecu
Tratamentele oncologice sunt în cea mai mare parte bazate pe tratamente citostatice. Acestea pot afecta fertilitatea și la bărbați și la femei. Conservarea fertilității este dificilă pentru că tratamentele oncologice pot să aibă un efect permanent asupra fertilității.
- Dr. Corina Gică
Din păcate, datorită acestor informații greșite doar 5-10% dintre paciente apelează la prezervarea fertilității. Speranța lui de viață poate să crească, pentru bărbați poate să fie mult mai simplu.
- Dr Gheorghe Peltecu
Bună ziua! Ne bucurăm să vă avem alături de noi la un nou episod al podcastului Stimă, on Stigmă. De data aceasta o am ca invitată pe doamna doctor Corina Gică, medic, medic primar obstetrician- ginecolog, cu o specializare aparte în reproducere medicală asistată. Bună dimineața, Corina și îți mulțumesc că ai acceptat invitația noastră.
- Dr. Corina Gică
Bună dimineața! Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație.
- Dr Gheorghe Peltecu
Corina are o supraspecializare în Reproducere Medicală Asistată și s-a format în această specialitate în Belgia, la Bruxelles, la Spitalul Saint-Luc, unde a petrecut un an și jumătate, făcând numai reproducere medicală asistată, așa că este unul din liderii de opinie în acest domeniu. Corina, subiectul pe care l-am ales pentru astăzi se referă la prezervarea fertilității la pacientele oncologice. Multe femei tinere sunt diagnosticate cu cancere, cancer de sân sau alte cancere genitale, fapt care le periclitează cel puțin la începutul evaluării, fertilitatea. Multe dintre ele suferă un tratament complex, iar la sfârșitul acestuia sunt în situația de a putea să spere din nou să devină mame. Aș vrea să îți pun câteva întrebări pentru a lămuri aceste aspecte, care sunt încă neclare pentru femeile tinere care sunt diagnosticate cu cancer ginecologice. Și prima întrebare este: ce este prezervarea fertilității?
- Dr. Corina Gică
Îmi place mereu să mă gândesc că prezervarea fertilității este o posibilitate pe care noi o putem da pacientelor, în așa fel încât să le protejăm fertilitatea ulterior, mai ales în cazul pacientelor oncologice. Vrem să le creștem șansa să obțină o sarcină după terminarea tratamentului oncologic, dar putem să facem această prezervare a fertilității și pentru paciente care nu își doresc momentan o sarcină și care nu au un partener momentan, dar speră ca ulterior, când își vor face o familie, să poată să obțină o sarcină.
- Dr Gheorghe Peltecu
Aș vrea să poate să fac o mică precizare: prezervare=conservare, ca să nu existe o confuzie. O a doua întrebare este de ce este acest proces diferit la o pacientă oncologică?
- Dr. Corina Gică
Trebuie să ne imaginăm că atunci când pacienta primește diagnosticul de cancer, intră într-un cerc vicios, în sensul de.. este foarte stresată și uneori poate să uite partea aceasta de prezervare a fertilității, adică ce va face mai departe cu viața de familie după ce se va termina tratamentul oncologic. La o pacientă care este diagnosticată cu cancer este foarte important ca ea să fie informată de la începutul diagnosticului sau atunci când există suspiciunea că poate să facă această prezervare, adică această conservare a fertilității, în așa fel încât să ne putem mișca rapid, pentru că timpul este foarte scurt pentru o pacientă care suferă de cancer și trebuie să ne grăbim ca să putem să conservăm, să-i conservăm fertilitatea, să conservăm ovocite sau să conservăm embrioni.
- Dr Gheorghe Peltecu
Mulțumesc. Tratamentele oncologice sunt în cea mai mare parte bazate pe tratamente citostatice. Acestea pot afecta fertilitatea și la bărbați, și la femei. Cum afectează tratamentul oncologic fertilitatea la bărbați, dar și la femei?
- Dr. Corina Gică
Da, din păcate așa este. Tratamentele care sunt folosite pentru cancer, chimioterapia, radioterapia pot să ne afecteze fertilitatea. De multe ori, această afectare a fertilității poate să fie definitivă, dar există și cazuri în care procesul este tranzitor, adică se va reface fertilitatea. Dar noi vorbim aici de paciente tinere, paciente care sunt diagnosticate între vârsta de 20, 30, 40 de ani, iar fereastra noastră de fertilitate este până la 40-45 de ani, maxim. Dacă o pacienta este diagnosticată cu cancer înaintea vârstei de 40 de ani, până își va relua viața fertilă, există riscul ca aceasta, oricum de bază, să nu mai aibă o rezervă ovariană care să îi permită să obțină o sarcină. De aceea, este foarte important să prezervăm înainte, pentru că este posibil, chiar dacă fertilitatea își revine după terminarea tratamentului, vârsta pacientei să fie înaintată și să nu mai putem să obținem o sarcină.
- Dr Gheorghe Peltecu
Sunt situații în care conservarea fertilității este dificilă, pentru că tratamentele oncologice pot să aibă un efect permanent asupra fertilității?
- Dr. Corina Gică
Da, sunt astfel de situații, mai ales agenții alchilanți, care se folosesc în cancerul de sân sau în alte cancere. Pot să aibă un efect definitiv asupra rezervei ovariene. Practic, trebuie să ne imaginăm că aceste mici celule, foliculii ovarieni, dar și țesutul testicular din interiorul testiculelor care produc spermatozoizi, sunt celule care se multiplică la o rată foarte mare și sunt primele afectate de chimioterapie. Exact cum celulele canceroase se multiplică foarte mult, au o rată mare de multiplicare a ADN-ului, la fel și celulele noastre reproductive se multiplicau, această multiplicare și practic acesta este motivul pentru care sunt afectate direct de chimioterapie, pentru că se multiplică foarte repede și sunt confundate de substanțele pe care noi le folosim în tratament cu celulele canceroase.
- Dr Gheorghe Peltecu
Mulțumesc. Referitor la opțiuni. Ce opțiuni de conservare a fertilității se pot oferi unei paciente care a fost diagnosticată cu un cancer ginecologic?
- Dr. Corina Gică
Din fericire, avem multe astfel de opțiuni pe care le putem propune pacientelor. Printre cele mai folosite sunt conservarea ovocitelor. Adică facem un fel de stimulare ovariană pentru fertilizare in vitro și aspirăm foliculii, micile bulinuțe din interiorul ovarelor după stimulare, aspirăm lichidul și conservăm ovocitele. Ouăle din interior. Doar ovocitele mature pot să fie conservate și este foarte important să obținem un număr optim pentru fiecare grup de vârstă. Cu cât pacienta este mai tânără, cu atât avem nevoie de mai puține ovocite. Cu cât pacienta este mai avansată în vârstă și are peste vârsta de 35 de ani, avem nevoie de mai multe ovocite. De ce? Pentru că nu știm dacă, după ce ovocitele vor fi congelate și fertilizate cu sperma partenerului, dacă acestea vor fertiliza. În cazul în care avem un partener stabil și ne dorim să conservăm, să ne conservăm fertilitatea, putem să optăm și pentru conservarea embrionilor. Aceasta este a doua metodă pe care o folosim pentru conservarea fertilității. Congelând embrioni știm că avem o șansă mai mare, pentru că avem nevoie de mai puțini embrioni.
- Dr. Corina Gică
Ceea ce putem noi în prezent să facem, din fericire, este și testarea genetică a acestor embrioni. Dacă transferăm un embrion, de exemplu, pentru o pacientă care nu are un embrion testat genetic, dar un embrion care arată foarte bine și este congelat și este tânără, are sub 35 de ani, șansa unui embrion să ne dea o sarcină este de 31 la sută. Dacă vom face testarea genetică a acestui embrion și congelăm un embrion normal genetic, șansa lui crește la 68 la sută, adică aproape se dublează. Dacă reușim să conservăm doi embrioni testați genetic și normali, ne cresc foarte mult șansele să obținem o sarcină, peste 80 la sută. Și atunci, cumva ne crește siguranța. Dacă conservăm doar ovocite, există riscul ca după ce le decongelăm și încercăm să le folosim, să nu obținem embrionii aceștia normali genetic.
- Dr Gheorghe Peltecu
Mulțumesc. Există o prejudecată, aș zice, că o femeie care este diagnosticată cu un cancer ginecologic nu are voie să conceapă, pentru că o sarcină ar putea să re-deștepte cancerul. Este adevărată această ipoteză și din acest motiv, cam câte paciente apelează la conservarea fertilității, după ce, în prealabil, probabil că au fost sfătuite că este o prejudecată că neoplasmul poate să determine o recidivă a bolii?
- Dr. Corina Gică
Din păcate, este adevărat că multe paciente cred că dacă apelează la fertilizarea in vitro pentru conservarea fertilității sau orice alte proceduri de reproducere umană asistată, le crește riscul pentru cancer. Dar ultimele studii ne arată că nu este adevărat, că dacă între ei există și un studiu pe partea de întrerupere a tratamentului pentru cancer de sân. Tratamentului hormonal. Dacă au avut tratament hormonal pe o durată de cel puțin 18-24 de luni pot să întrerupă tratamentul, să obțină o sarcină sau să-și prezerve fertilitatea, și apoi să continue până la 5-10 ani. Conform studiilor, nu există o creștere a riscului pentru recidivă dacă tratamentul a fost complet finalizat sau dacă pacienta face înainte de a începe tratamentul, prezervarea fertilității. Din păcate, datorită acestor informații greșite, doar 5-10% dintre paciente apelează la prezervarea fertilității. Este posibil ca acest acest procent mic să fie și din cauza costurilor pe care le implică prezervarea fertilității.
- Dr Gheorghe Peltecu
Schimbă consilierea acest proces?
- Dr. Corina Gică
Cu siguranță este foarte important să fim corect informați, în așa fel încât să putem lua o decizie responsabil. În viață facem alegeri și este foarte important să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerea pe care o facem, așa că responsabilitatea noastră este să fim informați corect. Și noi, ca medici, să informăm corect pacienții.
- Dr Gheorghe Peltecu
În mod obișnuit, scenariul unei paciente care este diagnosticată cu un cancer ginecologic este următorul: diagnostic, discuția dintr-o comisie multidisciplinară oncologică, tratament. În ce moment intervine consilierea pentru reproducere asistată, dacă ea se oferă de rutină unei paciente tinere sau numai la solicitarea expresă a acesteia?
- Dr. Corina Gică
De obicei, prezervarea fertilității ar trebui să fie adusă în discuție de echipa multidisciplinară. De aceea și studiile ne arată că o pacientă care apelează la o echipă multidisciplinară corect informată are șanse mai mari de supraviețuire, are șanse mai mari să își prezerve fertilitatea și atunci și psihicul ei va fi ridicat. În momentul în care un pacient știe că are șansă la a-și definitiva familia după terminarea tratamentului speranța lui de viață poate să crească. De aceea este foarte important ca echipa multidisciplinară să poată să propună pacientelor consilierea pe partea de prezervare a fertilității.
- Dr Gheorghe Peltecu
Aș vrea să ne reîntoarcem puțin la întrebarea opțiunilor despre prezervarea fertilității care sunt disponibile pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Dacă poți să ne detaliezi mai mult despre opțiunile legate de femei și dacă poți să ne vorbești și despre opțiunile de conservare a fertilității pentru bărbați.
- Dr. Corina Gică
Pentru femei, pe lângă conservarea ovocitelor sau conservarea embrionilor, avem disponibile și prezervarea țesutului ovarian. Adică, înainte de începerea tratamentului chimioterapic, se scoate o bucată din ovar sau chiar un ovar întreg, care va fi preparat în laboratorul de embriologie și va fi conservat. Ulterior terminării chimioterapiei, pacienta poate să opteze pentru reintroducerea acestui țesut ovarian în abdomen, la nivelul foselor iliace, undeva sub peritoneu, foița care învelește întregul abdomen. Această tehnică însă este o tehnică relativ recentă și este considerată experimentală. Unele paciente nu au voie să apeleze la prezervarea țesutului ovarian, cum ar fi pacientele diagnosticate cu leucemii, limfoame sau cancer ovarian. Dar este disponibilă pentru pacientele care au, de exemplu, cancer de sân, iar pentru pacientele care urmează chimioterapie putem să le propunem și un tratament hormonal de protecție împotriva substanțelor din chimioterapie. În ceea ce privește bărbații, este foarte important, pentru bărbați este foarte simplu și atunci când un bărbat urmează chimioterapia sau face alte tratamente experimentale pe durata cărora nu va avea voie să aibă o sarcină, poate să își prezerve spermatozoizi din sperma ejaculată, deci este foarte simplu.
- Dr. Corina Gică
De multe ori, dacă calitatea spermatică este foarte bună, poate să dea o singură probă și să fie conservate mai multe suporturi din această prelevare. Deci, pentru bărbați poate să fie mult mai simplu.
- Dr Gheorghe Peltecu
Deci, să înțeleg că specialistul în reproducere medicală asistată va trebui să facă parte întotdeauna din comisia multidisciplinară pentru pacientele tinere care sunt la vârsta de procreere?
- Dr. Corina Gică
Da.
- Dr Gheorghe Peltecu
Îți mulțumesc foarte mult, Corina, pentru prezența la acest podcast și sper să ne reîntâlnim în viitor.
- Dr. Corina Gică
Vă mulțumesc foarte mult.
Noul Tratat de Obstetrică-Ginecologie apare după 10 ani de la editarea precedentului, timp în care științele medicale au făcut progrese remarcabile și s-au conturat și în România noi subspecialități și conduite armonizate cu cele din țările avansate.
Telefon Programări:
0748 882.324
© 2025 Prof. Dr. Gheorghe Peltecu